czwartek, 9 kwietnia 2015

Faszerowane liscie winogron (wara ainab mahshy/sarma/dolmades/dolma)

Faszerowane liscie winogron sa znane i uwielbiane na calym Bliskim Wschodzie oraz na Balkanach.
Mozna je przygotowac rowniez w innej popularnej wersji-wegetarianskiej.
I...to prawda...jest z nimi troche roboty, ale za to efekt...ten efekt...no kto probowal ten wie, ze warto troche czasu poswiecic na ich zawijanie. :)








Skladniki:
- opakowanie lisci winogron w zalewie*
- szklanka ryzu
- 250g mielonej wolowiny lub baraniny
- 2 pomidory
- 2 cebule sredniej wielkosci
- 2 zabki czosnku
- 2 lyzki poszatkowanej natki pietruszki
- 2 lyzki poszatkowanego koperku
- 2 lyzki poszatkowanej miety
- 0,5 litra bulionu
- oliwa z oliwek
- lyzka koncentratu pomidorowego
- lyzka masla 
- pieprz czarny
- slodka papryka w proszku
- tymianek
- cytryna

 * przed faszerowaniem dobrze jest przeplukac liscie kilka razy czysta woda,by pozbyc sie kwasnego posmaku






Mieso podsmazyc wraz z drobno pokrojona jedna cebula i jednym zabkiem czosnku oraz z przyprawami:  pieprzem, papryka, szczypta tymianku.
Do duzej miski wsypac umyty ryz, podsmazone mieso oraz pietruszke, koperek i miete. Pomidory wraz z pozostala cebula i czosnkiem zmiksowac w blenderze i dodac do ryzu.Wszystko razem wymieszac. Na patelni rogrzac maslo i podsmazac przez okolo minute caly farsz, dobrze mieszajac.

Teraz zajmiemy sie faszerowaniem i zawijaniem lisci: na matowa strone  nakladac po lyzeczce farszu, dol liscia  zlozyc do strony wewnetrznej, nastepnie boki do wewnatrz i zrolowac, az powstanie rulonik w ksztalcie palca.

Na dnie garnka ulozyc warstwe lisci, a nastepnie ciasno ukladac ruloniki. Pokropic oliwa i sokiem z cytryny. Dla smaku mozna dodatkowo ulozyc oliwki kalemata, cebule lub plasterki marchewki. Zalac bulionem rowno z poziomem ulozonych rulonikow. W razie potrzeby posolic. Na gore polozyc talerz, ktory utrzyma calosc na miejscu.
Gotowac na malym ogniu.

Podawac na cieplo lub zimno z jogurtem naturalnym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz