czwartek, 7 kwietnia 2016

"Makarona beszamel" - egipska zapiekanka z makaronu

Egipcjanie kochaja beszamel. W naszym domu rowniez gosci on czesto - na przyklad w postaci egipskiej zapiekanki z makaronu, miesa mielonego i wspomnianego juz sosu. Brzmi prosto, ale naprawde...bedziecie sie zajadac! 












Skladniki:

- opakowanie makaronu typu rurki (penne)
- 200g mielonej wolowiny
- cebula
- 2 zabki czosnku
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny
- cynamon
- mielone ziele angielskie
- kurkuma
- mielona czerwona papryka
- ser smietankowy lub zolty


Na beszamel (1,5 litra):
- 1,5 litra mleka
- 12 lyzek masla
- 12 lyzek maki
- galka muszkatalowa
- pieprz czarny
- sol





Makaron ugotowac al dente.

Mieso podsmazyc z cebula, czosnkiem, przyprawami oraz koncentratem pomidorowym, dodanym pod koniec smazenia. 

Ugotowac beszamel: maslo roztopic, dodac make i starannie wymieszac do polaczenia skladnikow, tak by nie bylo grudek. Wlac mleko i przyprawy i mieszajac doprowadzic do wrzenia. Sos powinien byc dosc gesty. 
Do naczynia zaroodpornego wlac beszamel - tyle, by zakryc dno. Nastepnie wylozyc  polowe makaronu, na to mieso i na gore znow makaron. Zalac  reszta sosu, ktorego powinno byc tyle, by w zupelnosci zakryc makaron.Posypac delikatnie serem.
Piec w 180 stopniach Celsjusza przez okolo 40 minut.


Po wyjeciu z piekarnika zapiekanka moze byc jeszcze nieco plynna, dlatego warto poczekac, az wystygnie i odgrzac ja na nowo, by mozna bylo ja pokroic i sie "trzymala". Lepiej wiec przygotowac ja nieco wczesniej.


Do zapiekanki mozna podac keczup, musztarde, sos Tabasco, a takze (wrecz obowiazkowo ;) ) kiszone ogorki. :)

3 komentarze:

  1. pyszne wyglada; zrobię na pewno

    OdpowiedzUsuń
  2. czasem robię podobną zapiekankę,pychota ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlsnie weszła do piekarnika
    Jak zawsze z tego przepisu tylko i wyłącznie

    OdpowiedzUsuń