czwartek, 18 czerwca 2015

Arabski obiad:magluba oraz przystawki (baba ghanoush, jogurt z mieta i salatka z ciecierzycy)

Magluba znaczy "do gory nogami" i jest znana jako danie palestynskie. Lubia ja chyba wszyscy, a ja wrecz uwielbiam, musze wiec podzielic sie z Wami moim przepisem, szczegolnie, ze wlasnie zaczal sie Ramadan, a to jest danie, ktore bardzo lubie serwowac w tym szczegolnym miesiacu.





Arabska uczta.



MAGLUBA


Skladniki:
- 1 maly kurczak  
- 2 szklanki ryzu Basmati  
- 4 sredniej wielkosci ziemniaki  
- 2 marchewki
- baklazan  
- pol malej glowki kalafiora  
- cebula  
- czosnek  
- pieprz czarny  
- gotowa mieszanka arabskich przypraw (tzw. "7 spices", "7 smakow", "arabic mix" lub "arabic masala")  
- imbir  
- cynamon  
- 3,5 szklanki bulionu  
- orzechy, rodzynki,pestki dyni (dowolnie)  
- 1-2 lyzki masla  
- olej do smazenia 


Arabskie jedzenie najbardziej smakuje mi jedzone na podlodze, jednak w domu mojego meza nigdy w ten sposob nie jedzono i mozna powiedziec, ze w ich rodzinie jestem prekursorka tego stylu. ;) :D Kto by sie spodziewal, prawda? :)




Pocwiartowanego kurczaka ugotowac w bulionie z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Ten sam bulion wykorzystamy do zalania ryzu (do ryzu potrzebne beda 3,5 szklanki, do gotowania kurczaka mozemy potrzebowac nieco wiecej).
Marchew, ziemniaki i baklazana pokroic w talarki, kalafiora podzielic na male rozyczki. Wszystkie warzywa po kolei usmazyc na oleju (jesli ktos woli wersje light, polecam warzywa upiec na grillu, na przyklad elektrycznym, choc smak bedzie juz nieco ubozszy przez to).
Ryz przeplukac, odsaczyc i wymieszac reka z przyprawami- pieprzem, mieszanka arabska, imbirem oraz cynamonem.
W garnku ukladac warstwami warzywa, mieso i ryz. Zalac bulionem, garnek przykryc pokrywka i postawic na malym ogniu (moze sie okazac, ze bedzie trzeba dolac wiecej bulionu w czasie gotowania).
Orzechy uprazyc na masle.

Gdy ryz juz bedzie miekki, do garnka przylozyc duzy talerz, dobrze zlapac i odwrocic do gory nogami, tak by magluba znalazla sie na talerzu-dobrze ugotowana magluba powinna trzymac sie calosci (zachowac ksztalt).
Gore posypac przygotowanymi orzechami.





Podaje Wam rowniez pare pomyslow na przystawki, ktore mozecie wykorzystac do niemal kazdego dania arabskiego:

1.BABA GHANOUSH (PASTA Z BAKLAZANA)

Skladniki:
- baklazan
- tahina (pasta sezamowa)
- zabek czosnku
- cytryna
- oliwa z oliwek
- sol
- pieprz
- papryka w proszku




Baba ghanoush najlepiej jesc cieplym chlebkiem arabskim.





Baklazana nalezy opalic w calosci nad ogniem-ja robie to zwyczajnie nad fajerka mojej kuchenki (druga mozliwosc to  piekarnik z  opcja grilla). Skorka musi zrobic sie czarna, czyli zweglona, wtedy dobrze jest wlozyc baklazana do zwyklej plastykowej torebki i zawiazac, dzieki czemu po paru minutach latwo bedzie usunac skore. Po obraniu przekladamy baklazana do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy tahine (na oko okolo 5 lyzek), zmiazdzony zabek czosnku, sok z polowy cytryny i przyprawy. Mieszac do polaczenia skladnikow, polac oliwa z oliwek, udekorowac dowolnie.





2.JOGURT Z MIETA

Skladniki:
- opakowanie jogurtu naturalnego
- swieza lub suszona mieta
- swiezy ogorek sredniej wielkosci
- pieprz
- sol
- zabek czosnku 





Ogorka zetrzec na tarce na grubych oczkach, dodac zmiazdzony czosnek, sporo pieprzu, sol i miete, wymieszac z jogurtem. Dobrze schlodzic przed podaniem.

 



3.SALATKA Z CIECIERZYCY


Skladniki:
- mala puszka ciecierzycy
- pol puszki czerwonej fasoli
 - pomidor  
 - cebula  
- garsc posiekanej natki pietruszki  
- oliwa z oliwek  
- cytryna  
- sol
- pieprz 


Podoba mi sie to zestawienie kolorystyczne, ladnie wyglada i dobrze smakuje.






W jednym naczyniu wymieszac ciecierzyce, fasole, pietruszke oraz pokrojonego pomidora i cebule. Skropic oliwa i cytryna, doprawic sola i pieprzem.

3 komentarze: