piątek, 8 kwietnia 2016

Biryani z kurczakiem

Biryani, choc nie jest potrawa arabska, jest przez  arabskie gospodynie z krajow Zatoki Perskiej czesto i chetnie serwowane. Szczegolnie na roznego rodzaju uroczystosciach rodzinnych cieszy sie ono spora popularnoscia. Nic dziwnego, bo jest naprawde pyszne.






Nie mialam wiec wyboru i tez musialam sie nauczyc, jak przyrzadza sie biryani, moja ulubiona potrawe. Z pomoca przyszla mi kolezanka, ktorej maz Pakistanczyk przekazal przepis na fantastyczna wersje tego specjalu (ale tez ostra,wiec trzymajcie wode w pogotowiu). :P



 





 Biryani podane z jogurtem naturalnym.




Skladniki na 6 porcji:

- 2 piersi z kurczaka *
- 3 srednie ziemniaki
- 3 pomidory
- 1 duza cebula
- szklanka jogurtu naturalnego
- zielone chilli **
- 1 opakowanie przyprawy do biryani ***
 - pol garsci lisci swiezej kolendry
- pol garsci lisci swiezej (ewentualnie suszonej) miety
- 3 kubki ryzu basmati
- oliwa
- szczypta kurkumy
- sol

* Wedlug znawcow, mieso do biryani powinno byc z koscia, jednak ja upodobalam sobie sama piers z kurczaka. Jesli Wy wolicie z koscia, potrzebny bedzie do powyzszego przepisu jeden maly kurczak.
**Biryani wedlug kuchni pakistanskiej jest bardzo ostra potrawa, jesli wolicie mniej pikantna wersje, pomincie chilli (3 sztuki to naprawde duzo!).
***Przyprawa do  biryani sama w sobie jest ostra, wiec mozecie dac jej mniej (ja daje 1/3 opakowania).




Pomidory dodane do sosu.

 Liscie miety i kolendry dodane do sosu na sam koniec gotowania.



Warstwy ryzu i sosu ulozone w garnku, ostatnia wartwa posypana odrobina kurkumy.


Garnek owiniety folia aluminiowa, trzeba jeszcze przykryc pokrywka.


Do duzego rondla wlac oliwe (tyle, by zakryc dno). Wrzucic drobno pokrojona cebule, a gdy nabierze zlotego koloru, dodac pokrojonego kurczaka. Smazyc przez okolo 5 minut, po czym dodac pokrojone w kostke ziemniaki. Przykryc i mieszac delikatnie od czasu do czasu, by nie przywarlo, uwazajac jednoczesnie, by ziemniaki sie nie rozpadly (mieszac od dolu do gory). Smazyc dalej przez  15 minut.
W tym czasie nastawic w garnku 3 szklanki osolonej wody. Gdy sie zagotuje, gaz zmniejszyc do minimum i dodac wczesniej przeplukany ryz. Przykryc i gotowac, az woda calkiem wyparuje (ryz bedzie nieco twardy - taki wlasnie ma byc).
Teraz do kurczaka dodac pokrojone w cwiartki pomidory, przyprawe i jogurt, wymieszac i dusic, az pomidory beda miekkie (mieszac od czasu do czasu, zeby nie przypalic). Na koniec dodac miete, kolendre i chilli.
Do duzego garnka wlac 5 lyzek oliwy i ulozyc warstwe ryzu na spodzie, na to dac  warstwe przygotowanego sosu (polowe), kolejna warstwe ryzu, reszte sosu i na sama gore ryz. Posypac gdzieniegdzie szczypta kurkumy, dzieki czemu ryz bedzie mial dwa kolory.
Garnek przykryc folia aluminiowa, by nie wydostawala sie para, przykryc pokrywka i postawic na malym gazie na okolo 10 minut.
Po tym czasie, gdy ryz bedzie juz w pelni gotowy, wymieszac calosc od gory do dolu, tak by nie polamac ryzu.
Podawac z  zimnym jogurtem naturalnym, ktory zlagodzi ostrosc przypraw.



Oto przyprawa, z ktorej skorzystalam. Nie musicie kupowac dokladnie takiej samej, gdyz jest wielu producentow podobnych mieszanek. Wazne jednak, by byla to przyprawa do biryani. W Polsce mozna kupic online lub w sklepach orientalnych, a takze w dobrze wyposazonych supermarketach. Natomiast bardziej wtajemniczeni w tajniki kuchni indyjskiej/pakistanskiej potrafia sami stworzyc mieszanke przypraw do biryani. :)


3 komentarze:

  1. Uwielbiam tą potrawę 😊😊😊😊
    W Syrii robią ja troszkę inaczej ale wypróbuję twój przepis napewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Byłam parę tygodni temu w Iranie i ciekawi mnie czy w krajach Zatoki Perskiej są tradycyjne potrawy wegetariańskie (bez mięsa)? Miałam problem w Iranie zjeść coś wegetariańskiego. Pozdrawiam i gratuluję bloga, fajnie się go czyta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Emiratach bez problemu znajdzie sie cos wegetarianskiego na zab. :)
      Dziekuje za mile slowa. 😍

      Usuń