Kiedys obiecalam prosty przepis na domowa baklawe. Odziedziczylam go od mojej tesciowej i teraz przekazuje go Wam. smile emoticon
Baklawa z orzechami
Skladniki na mase orzechowa:
- 250g obranych migdalow
- 150g orzechow wloskich
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
- 2 lyzki cukru
- szczypta soli

Baklawa z orzechami
Skladniki na mase orzechowa:
- 250g obranych migdalow
- 150g orzechow wloskich
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
- 2 lyzki cukru
- szczypta soli
Skladniki na ciasto:
- opakowanie ciasta filo
- roztopione maslo do smarowania
Skladniki na syrop:
- 1 1/4 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki miodu
- lyzka soku z cytryny
Zaczynamy od ugotowania syropu. Wszystkie skladniki laczymy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak dlugo, az na powierzchni pojawia sie babelki. Po ugotowaniu odstawiamy syrop do ostygniecia.
Robimy nadzienie. Orzechy mielimy w blenderze, dodajemy cukier, sol, cynamon i gozdziki. Mieszamy do polaczenia skladnikow.
W formie do pieczenia ukladamy kilka warstw ciasta filo, kazdy plat smarujac dokladnie maslem. Posypujemy rownomiernie 1/3 masy orzechowej. Znow ukladamy kilka warstw ciasta, posypujemy 1/3 masy orzechowej. I ponownie kilka warstw ciasta, reszte orzechow i na wierzch ciasto. Nie zapomnijcie o smarowaniu maslem. wink emoticon
Czyli tak: ciasto -orzechy-ciasto-orzechy-ciasto-orzechy-ciasto. 😆😀😁
Ostrym nozem kroimy na male kawalki (trojkaty, romby) i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, niech sie piecze, az nabierze zlotego koloru. Po wyjeciu z piekarnika natychmiast polewamy zimnym syropem - powinno skwierczec! Jesli skwierczy, ladnie pachnie i cieszy oczy, to mabruk! Znaczy to, ze dobrze Wam poszlo. smile emoticon
Kazdy kawalek posypujemy szczypta mielonych pistacji.
Podawac po calkowitym ostygnieciu z gorzka herbata.
Fot. www.foodfolksandfun.net Niestety, nie mialam wlasnego zdjecia.
- opakowanie ciasta filo
- roztopione maslo do smarowania
Skladniki na syrop:
- 1 1/4 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki miodu
- lyzka soku z cytryny
Zaczynamy od ugotowania syropu. Wszystkie skladniki laczymy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak dlugo, az na powierzchni pojawia sie babelki. Po ugotowaniu odstawiamy syrop do ostygniecia.
Robimy nadzienie. Orzechy mielimy w blenderze, dodajemy cukier, sol, cynamon i gozdziki. Mieszamy do polaczenia skladnikow.
W formie do pieczenia ukladamy kilka warstw ciasta filo, kazdy plat smarujac dokladnie maslem. Posypujemy rownomiernie 1/3 masy orzechowej. Znow ukladamy kilka warstw ciasta, posypujemy 1/3 masy orzechowej. I ponownie kilka warstw ciasta, reszte orzechow i na wierzch ciasto. Nie zapomnijcie o smarowaniu maslem. wink emoticon
Czyli tak: ciasto -orzechy-ciasto-orzechy-ciasto-orzechy-ciasto. 😆😀😁
Ostrym nozem kroimy na male kawalki (trojkaty, romby) i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, niech sie piecze, az nabierze zlotego koloru. Po wyjeciu z piekarnika natychmiast polewamy zimnym syropem - powinno skwierczec! Jesli skwierczy, ladnie pachnie i cieszy oczy, to mabruk! Znaczy to, ze dobrze Wam poszlo. smile emoticon
Kazdy kawalek posypujemy szczypta mielonych pistacji.
Podawac po calkowitym ostygnieciu z gorzka herbata.
Fot. www.foodfolksandfun.net Niestety, nie mialam wlasnego zdjecia.
wygląda bardzo apetycznie,ja baklavę uwielbiam szkoda tylko że moi domownicy nie bardzo
OdpowiedzUsuńHej... Długo szukałam dobrego przepisu, bo pomimo całej ich masy w necie, żaden mnie nie przekonywał. Zrobiłam wg Pani wskazówek, ze swojej strony dodałam do syropu łyżkę wody pomarańczowej. Wyszło super! (Świetny blog) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńzrobiłem już raz i teraz na święta planuję zrobić ponownie. Jedyny przepis, który brzmi jak domowy. Działa :)
OdpowiedzUsuńswietny przepis. Dziekuje!
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja, baklava przepyszna zawsze korzystam z tego przepisu i wszystkim bardzo smakuje. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń