niedziela, 10 kwietnia 2016

Domowa baklawa (baklava)

Kiedys obiecalam prosty przepis na domowa baklawe. Odziedziczylam go od mojej tesciowej i teraz przekazuje go Wam. smile emoticon





Baklawa z orzechami

Skladniki na mase orzechowa:
- 250g obranych migdalow
- 150g orzechow wloskich
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
- 2 lyzki cukru
- szczypta soli


Skladniki na ciasto:
- opakowanie ciasta filo
- roztopione maslo do smarowania


Skladniki na syrop:
- 1 1/4 szklanka cukru
- 3/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki miodu
- lyzka soku z cytryny


Zaczynamy od ugotowania syropu. Wszystkie skladniki laczymy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tak dlugo, az na powierzchni pojawia sie babelki. Po ugotowaniu odstawiamy syrop do ostygniecia.

Robimy nadzienie. Orzechy mielimy w blenderze, dodajemy cukier, sol, cynamon i gozdziki. Mieszamy do polaczenia skladnikow.

W formie do pieczenia ukladamy kilka warstw ciasta filo, kazdy plat smarujac dokladnie maslem. Posypujemy rownomiernie 1/3 masy orzechowej. Znow ukladamy kilka warstw ciasta, posypujemy 1/3 masy orzechowej. I ponownie kilka warstw ciasta, reszte orzechow i na wierzch ciasto. Nie zapomnijcie o smarowaniu maslem. wink emoticon

Czyli tak: ciasto -orzechy-ciasto-orzechy-ciasto-orzechy-ciasto. 😆😀😁

Ostrym nozem kroimy na male kawalki (trojkaty, romby) i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, niech sie piecze, az nabierze zlotego koloru. Po wyjeciu z piekarnika natychmiast polewamy zimnym syropem - powinno skwierczec! Jesli skwierczy, ladnie pachnie i cieszy oczy, to mabruk! Znaczy to, ze dobrze Wam poszlo. smile emoticon

Kazdy kawalek posypujemy szczypta mielonych pistacji.

Podawac po calkowitym ostygnieciu z gorzka herbata. 

Fot. www.foodfolksandfun.net Niestety, nie mialam wlasnego zdjecia.

2 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie,ja baklavę uwielbiam szkoda tylko że moi domownicy nie bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej... Długo szukałam dobrego przepisu, bo pomimo całej ich masy w necie, żaden mnie nie przekonywał. Zrobiłam wg Pani wskazówek, ze swojej strony dodałam do syropu łyżkę wody pomarańczowej. Wyszło super! (Świetny blog) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń