wtorek, 7 kwietnia 2015

Ciasto drozdzowe z duza iloscia kruszonki

Ciasto drozdzowe, ktorego zapach roznoszacy sie po domu ozywia to, co juz minelo.Gdziekolwiek bede, obojetnie w jakim kraju, na jakim kontynencie, wspomnienia przywolane zapachem tego ciasta zabiora mnie do kuchni mojej mamy.

Maz tylko pyta, nad czym sie tak zadumalam...





Skladniki na ciasto (duza blacha):
-1 kg maki pszennej
- 1 szklanka cukru 
- opakowanie suchych drozdzy (10g) 
- 1,5 szklanki mleka
- kostka masla (250g)
- 5 jaj
- rodzynki  
- mozna dodac owoce, np. jablka, rabarbar, truskawki itp.


Skladniki na kruszonke:
- 300g maki
175g cukru 
200g miekkiego masla


Z drozdzy, lyzki maki, lyzki cukru i cieplego mleka zrobic zaczyn i odstawic w cieple miejsce na 20 minut. Nastepnie do duzej miski wsypac make, jajka, cukier i wlac zaczyn, calosc wyrobic nieco, po czym dodac rozpuszczone maslo i kontynuowac wyrabianie, az ciasto bedzie lsniace. Dodac sparzone wczesniej rodzynki. Wymieszac i odstawic w cieple miejsce, przykrywajac sciereczka, do podwojenia objetosci.

W oddzielnej misce  przygotowac kruszonke-make, maslo i cukier polaczyc, az powstana male grudki, ktorymi nalezy posypac ciasto po przelozeniu na wysmarowana tluszczem blache. 

Zostawic ciasto ponownie do wyrosniecia na 10-20 minut. Piec w 180 stopniach przez okolo 50 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz