Ciasto
drozdzowe, ktorego zapach roznoszacy sie po domu ozywia to, co juz
minelo.Gdziekolwiek bede, obojetnie w jakim kraju, na jakim kontynencie,
wspomnienia przywolane zapachem tego ciasta zabiora mnie do kuchni
mojej mamy.
Maz tylko pyta, nad czym sie tak zadumalam...
Skladniki na ciasto (duza blacha):
-1 kg maki pszennej
- 1 szklanka cukru
- opakowanie suchych drozdzy (10g)
- 1,5 szklanki mleka
- kostka masla (250g)
- 5 jaj
- rodzynki
- mozna dodac owoce, np. jablka, rabarbar, truskawki itp.
Skladniki na kruszonke:
Z drozdzy, lyzki maki, lyzki cukru i cieplego mleka zrobic zaczyn i odstawic w cieple miejsce na 20 minut. Nastepnie do duzej miski wsypac make, jajka, cukier i wlac zaczyn, calosc wyrobic nieco, po czym dodac rozpuszczone maslo i kontynuowac wyrabianie, az ciasto bedzie lsniace. Dodac sparzone wczesniej rodzynki. Wymieszac i odstawic w cieple miejsce, przykrywajac sciereczka, do podwojenia objetosci.
W oddzielnej misce przygotowac kruszonke-make, maslo i cukier polaczyc, az powstana male grudki, ktorymi nalezy posypac ciasto po przelozeniu na wysmarowana tluszczem blache.
Zostawic ciasto ponownie do wyrosniecia na 10-20 minut. Piec w 180 stopniach przez okolo 50 minut.
Maz tylko pyta, nad czym sie tak zadumalam...
Skladniki na ciasto (duza blacha):
-1 kg maki pszennej
- 1 szklanka cukru
- opakowanie suchych drozdzy (10g)
- 1,5 szklanki mleka
- kostka masla (250g)
- 5 jaj
- rodzynki
- mozna dodac owoce, np. jablka, rabarbar, truskawki itp.
Skladniki na kruszonke:
- 300g maki
- 175g cukru
- 200g miekkiego masla
Z drozdzy, lyzki maki, lyzki cukru i cieplego mleka zrobic zaczyn i odstawic w cieple miejsce na 20 minut. Nastepnie do duzej miski wsypac make, jajka, cukier i wlac zaczyn, calosc wyrobic nieco, po czym dodac rozpuszczone maslo i kontynuowac wyrabianie, az ciasto bedzie lsniace. Dodac sparzone wczesniej rodzynki. Wymieszac i odstawic w cieple miejsce, przykrywajac sciereczka, do podwojenia objetosci.
W oddzielnej misce przygotowac kruszonke-make, maslo i cukier polaczyc, az powstana male grudki, ktorymi nalezy posypac ciasto po przelozeniu na wysmarowana tluszczem blache.
Zostawic ciasto ponownie do wyrosniecia na 10-20 minut. Piec w 180 stopniach przez okolo 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz