Co
kryje sie pod tajemnicza nazwa "mendi"? Mnostwo aromatow! Potrawa ta
sklada sie z ryzu oraz kurczaka (lub innego miesiwa) z duza iloscia
przypraw, dodatkowo wyroznia ja sposob przygotowania.
Mendi najbardziej
jest kojarzone z kuchnia jemenska i saudyjska.
Przyprawa do mendi:
- 4 liscie laurowe
- 1 lyzka imbiru
- 2 lyzki kardamonu
- 1 plaska lyzeczka gozdzikow
- 2 lyzki czarnego pieprzu ziarnistego
Wszystkie przyprawy mieszamy razem.
Przyprawe do mendi mozna rowniez kupic gotowa, jednak moze ona byc dla niektorych trudno dostepna.
Skladniki na marynate do kurczaka:
- 3 lyzki jogurtu naturalnego
- 1 lyzka kurkumy
- 1 lyzka oliwy
- 1/3 przyprawy do mendi
- sol
Wszystkie skladniki mieszamy na gladka paste i smarujemy pocietego na cwiartki kurczaka. Wkladamy do lodowki na noc.
Skladniki na ryz:
- 2,5 szklanki ryzu Basmati
- 2 cebule
- 1 laska cynamonu
- 1 lyzka kurkumy
- 1 lyzka galki muszkatalowej
- pozostala przyprawa do mendi
- 3,5 szklanki bulionu
- oliwa
Do
wykonania mendi wykorzystalam arabskie okragle naczynie, tak zwana
saniye, ktore nadaje sie zarowno do gotowania na ogniu jak i w
piekarniku.
Do
naczynia wlewamy tyle oliwy, by zakryc dno, dodajemy pokrojona cebule i
podsmazamy. Wsypujemy przyprawe do mendi, kurkume, galke muszkatalowa i
cynamon, podsmazamy dalej, mieszajac. Gdy cebula bedzie juz
zeszklona, dodajemy umyty ryz, mieszamy z innymi skladnikami i podsmazamy
przez pare minut, po czym zdejmujemy z ognia. Zalewamy calosc bulionem i
przykrywamy naczynie szczelnie folia aluminiowa, ktora nastepnie
nakluwamy w kilku miejscach nozem. Na folie kladziemy kurczaka i
przykrywamy szczelnie kolejna warstwa folii, juz bez nakluwania. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60-90 minut.
![]() |
Baza do ryzu-cebula z przyprawami, ktore nadadza daniu niepowtarzalny aromat. |
![]() |
Ryz po smazeniu, teraz trzeba go zalac bulionem i zakryc folia. |
![]() |
Ryz przykrywamy folia aluminiowa, ktora nakluwamy, nastepnie ukladamy cwiartki kurczaka i zakrywamy kolejna wartwa folii. |
![]() |
Naczynie gotowe do wstawienia do piekarnika. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz