poniedziałek, 27 czerwca 2016

Ramadanowe menu - saudyjska kabsa

Skladniki:

- kurczak
- 2 szklanki ryzu basmati
- 2 marchewki
- przyprawa do kabsy (moja ma w skladzie pieprz, kurkume, cynamon, kmin, kardamon, suszony czosnek)
- cebula
- lisc laurowy
- suszona limonka
- pieprz czarny
- skorka pomaranczy
- lyzeczka koncentratu pomidorowego
- lyzeczka oleju
- sol

- rodzynki i orzechy do posypania (uzylam migdalow w slupkach)






Kurczaka pocwiartowalam i nastawilam w 750ml wody z dodatkiem cebuli, liscia laurowego, pieprzu, soli, suszonej limonki, skorki pomaranczowej oraz przyprawy do kabsy.
W tym czasie pokroilam marchewki i podsmazylam je na oleju w osobnym garnku. Gdy byly miekkie, dodalam koncentrat pomidorowy, chwile podsmazalam, mieszajac. Dodalam namoczony wczesniej przez okolo 20 minut ryz, podsmazalam dalej przez kilka minut, mieszajac co rusz, po czym zalalam 2 szklankami ugotowanego bulionu i gotowalam pod przykryciem.
Mieso wylozylam do naczynia zaroodpornego i polalam pozostalym bulionem, po czym wstawilam do piekarnika na 180 stopni, zeby sie podpieklo, na okolo 20 minut.
Ryz wylozylam na okragla tace, oblozylam kawalkami kurczaka i posypalam uprazonymi na odrobinie oleju rodzynkami i slupkami migdalow.

3 komentarze:

  1. robiłam kiedyś: świetne danie, u mnie dodatkowo były jeszcze migdały i rodzynki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje i zachecam do upichcenia. :)

    OdpowiedzUsuń