środa, 24 czerwca 2015

Muhallabia (mahallabija)-arabski pudding z maki ryzowej

Arabskie desery maja w sobie cos takiego, ze natychmiast przywodza na mysl "Basnie z 1001 nocy". Pachna rozami i ciesza zmysly. Romantyczny wieczor w stylu arabskim? Muhallabia bedzie pasowac swietnie!
Wykonanie jest proste, zachecam Was wiec do sprobowania kolejnego smaku typowego dla Bliskiego Wschodu.






Skladniki na 2 porcje:
- lyzka maki ryzowej *
-  lyzka skrobii kukurydzianej lub maki ziemniaczanej
- 400ml mleka
- 1,5-2 lyzki cukru
- lyzka wody rozanej
- bakalie (glownie pistacje lub migdaly) 


* maka ryzowa jest dostepna w sklepach, jednak ja swoja sama przygotowalam-wystarczy w mlynku zmielic nieco ryzu 










 W 1/4 szklanki mleka rozrobic lyzke maki ryzowej z lyzka skrobii. Reszte mleka wraz z cukrem zagotowac, dodac wode rozana. W momencie wrzenia wlac skrobie z maka, zmniejszyc gaz i gotowac, caly czas mieszajac, az zgestnieje (okolo 3-5 minut).
Udekorowac pistacjami lub migdalami.
Przed podaniem dobrze schlodzic, najlepiej przez co najmniej 3 godziny.


Ryz krotkoziarnisty zmielilam w mlynku... 

...i otrzymalam make ryzowa. Nie zmielilam go jednak calkiem na pyl, gdyz lubie czuc rozdrobnione ziarenka ryzu w tym deserze.


2 komentarze:

  1. Wygląda i brzmi przepysznie ;)
    Ja także uwielbiam arabskie desery ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i brzmi przepysznie ;)
    Ja także uwielbiam arabskie desery ;)

    OdpowiedzUsuń