sobota, 20 czerwca 2015

Hummus-pasta z cieciorki

Blog o tematyce bliskowschodniej nie moze istniec bez przepisu na hummus! ;) 
Jedzenie w kulturze arabskiej pelni bardzo wazna role. Jak napisala pewna pisarka pochodzenia jordanskiego, Diana Abu-Jaber: "Wolalabym zaoferowac komus talerz hummusu, niz robic mu wyklad o geopolitycznej historii Ammanu".
Coz, zawsze powtarzam, ze hummus jest podstawa arabskiej kultury. ;)
  
Pasta z cieciorki podawana jest najczesciej jako przystawka, ale wspaniale smakuje rowniez z cieplym chlebkiem arabskim typu pita.






Skladniki:
- 450g cieciorki  
- 4 zabki czosnku  
- 4 lyzki tahiny (pasta sezamowa)  
- oliwa z oliwek   
- cytryna  
- sol  
- pieprz  
- ostra papryka w proszku





 
Jezeli korzystacie z suszonej cieciorki, nalezy namoczyc ja przez noc (alternatywnie mozecie uzyc cieciorki w puszce). Namoczona juz cieciorke gotujemy do miekkosci, nastepnie odcedzamy zachowujac wode, w ktorej byla gotowana. Miksujemy wraz z tahina, czosnkiem i sokiem z cytryny na gladka mase, dodajac stopniowo wode z gotowania oraz oliwe z oliwek, by hummus nabral odpowiedniej konsystencji pasty. Solimy i doprawiamy pieprzem. 
Gotowy hummus podajemy polany oliwa z oliwek oraz posypany ostra papryka, mozna  go rowniez udekorowac wszelkimi warzywami i zielenina.
 

2 komentarze: