Blog o tematyce bliskowschodniej nie moze istniec bez przepisu na
hummus! ;)
Jedzenie w kulturze arabskiej pelni bardzo wazna role. Jak napisala pewna pisarka pochodzenia jordanskiego, Diana Abu-Jaber: "Wolalabym zaoferowac komus talerz hummusu, niz robic mu wyklad o geopolitycznej historii Ammanu".
Coz, zawsze powtarzam, ze hummus jest podstawa arabskiej kultury. ;)
Pasta z cieciorki podawana jest najczesciej jako przystawka, ale wspaniale smakuje rowniez z cieplym chlebkiem arabskim typu pita.
Skladniki:
- 450g cieciorki
- 4 zabki czosnku
- 4 lyzki tahiny (pasta sezamowa)
- oliwa z oliwek
- cytryna
- sol
- pieprz
- ostra papryka w proszku
Jezeli korzystacie z suszonej cieciorki, nalezy namoczyc ja przez noc (alternatywnie mozecie uzyc cieciorki w puszce). Namoczona juz cieciorke gotujemy do miekkosci, nastepnie odcedzamy zachowujac wode, w ktorej byla gotowana. Miksujemy wraz z tahina, czosnkiem i sokiem z cytryny na gladka mase, dodajac stopniowo wode z gotowania oraz oliwe z oliwek, by hummus nabral odpowiedniej konsystencji pasty. Solimy i doprawiamy pieprzem.
Gotowy hummus podajemy polany oliwa z oliwek oraz posypany ostra papryka, mozna go rowniez udekorowac wszelkimi warzywami i zielenina.
Jedzenie w kulturze arabskiej pelni bardzo wazna role. Jak napisala pewna pisarka pochodzenia jordanskiego, Diana Abu-Jaber: "Wolalabym zaoferowac komus talerz hummusu, niz robic mu wyklad o geopolitycznej historii Ammanu".
Coz, zawsze powtarzam, ze hummus jest podstawa arabskiej kultury. ;)
Pasta z cieciorki podawana jest najczesciej jako przystawka, ale wspaniale smakuje rowniez z cieplym chlebkiem arabskim typu pita.
Skladniki:
- 450g cieciorki
- 4 zabki czosnku
- 4 lyzki tahiny (pasta sezamowa)
- oliwa z oliwek
- cytryna
- sol
- pieprz
- ostra papryka w proszku
Jezeli korzystacie z suszonej cieciorki, nalezy namoczyc ja przez noc (alternatywnie mozecie uzyc cieciorki w puszce). Namoczona juz cieciorke gotujemy do miekkosci, nastepnie odcedzamy zachowujac wode, w ktorej byla gotowana. Miksujemy wraz z tahina, czosnkiem i sokiem z cytryny na gladka mase, dodajac stopniowo wode z gotowania oraz oliwe z oliwek, by hummus nabral odpowiedniej konsystencji pasty. Solimy i doprawiamy pieprzem.
Gotowy hummus podajemy polany oliwa z oliwek oraz posypany ostra papryka, mozna go rowniez udekorowac wszelkimi warzywami i zielenina.
Czy to 450g to suszonej czy już ugotowanej?
OdpowiedzUsuńUgotowanej.
OdpowiedzUsuń