czwartek, 18 grudnia 2014

Bulki gotowe w godzine

Przedstawiam Wam przepis na szybkie domowe pieczywo, warto miec taki pod reka.Dodatkowy plus?Buleczki sa naprawde calkiem smaczne. :)



Skladniki:
 - 500 g maki ( uzylam pelnoziarnistej, ale moze byc tez  pszenna )
 - 20 g swiezych drozdzy lub paczka suchych
 - lyzeczka cukru
 - lyzeczka soli 
 - 300 ml wody 
 - 2 lyzeczki oleju 
- opcjonalnie: ziarna, pestki, orzechy itp. 
 (  ja dodalam orzechy wloskie, sezam, siemie lniane oraz pestki slonecznika )


Ze wszystkich skladnikow wyrabiamy ciasto, na koncu dodajac olej.Miske wkladamy na 20 minut  do foliowej jednorazowki.Nastepnie formujemy bulki  i ukladamy je na wylozonej papierem do pieczenia blasze. zeby jeszcze troche podrosly.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.Wkladamy bulki i pieczemy przez 15 - 20 minut.

Warto upiec bulki w wiekszej ilosci i zamrozic, w ten sposob swieze domowe pieczywo bedzie zawsze pod reka. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz