piątek, 14 listopada 2014

Slimaczki cynamonowe

 Cynamonowe slimaczki to  drozdzowki, ktore same w sobie juz sa pyszne, a z  biala polewa czekoladowa i rodzynkami sa wrecz niesamowite!Pachnie nimi caly dom i zawsze polepszaja mi humor.

  Skladniki:
- 0,5kg maki
- 5 dag drozdzy
- 1 szklanka letniego mleka
- 80g cukru
- 100g masla
- szczypta soli


Nadzienie:
- 2 lyzki stopionego masla
- 8 lyzek cukru
- 2 lyzki cynamonu

 Opcjonalnie:  
- polewy  
- bakalie
- posypki
 - lukier

Gdy slimaczki juz wystygna, mozna je dodatkowo udekorowac powyzszymi dodatkami. 



Wykonanie:
 Rozkruszone drozdze wraz ze szczypta cukru i szczypta maki zalewamy letnim mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia, po czym odstawiamy do wyrosniecia.
 Make, cukier, sol,gotowy zaczyn oraz maslo zagniatamy, az ciasto bedzie sprezyste i pojawia sie pecherzyki powietrza.Odstawiamy  do wyrosniecia na godzine,wczesniej przykrywajac folia.
  Rozwalkowane na prostokat ciasto smarujemy roztopionym maslem i posypujemy cukrem zmieszanym  z cynamonem, nastepnie zwijamy je wzdluz dluzszego boku i kroimy roladki.Slimaczki ukladamy na wysmarowanej tluszczem blaszce i odstawiamy w cieple miejsce na pol godziny.Po tym czasie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez okolo 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz