Egipcjanie kochaja beszamel. W naszym domu rowniez gosci on czesto - na przyklad w postaci egipskiej zapiekanki z makaronu, miesa mielonego i wspomnianego juz sosu. Brzmi prosto, ale naprawde...bedziecie sie zajadac!
Skladniki:
- opakowanie makaronu typu rurki (penne)
- 200g mielonej wolowiny
- cebula
- 2 zabki czosnku
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny
- cynamon
- mielone ziele angielskie
- kurkuma
- mielona czerwona papryka
- ser smietankowy lub zolty
Na beszamel (1,5 litra):
- 1,5 litra mleka
- 12 lyzek masla
- 12 lyzek maki
- galka muszkatalowa
- pieprz czarny
- sol
Makaron ugotowac al dente.
Mieso podsmazyc z cebula, czosnkiem, przyprawami oraz koncentratem pomidorowym, dodanym pod koniec smazenia.
Ugotowac beszamel: maslo roztopic, dodac make i starannie wymieszac do polaczenia skladnikow, tak by nie bylo grudek. Wlac mleko i przyprawy i mieszajac doprowadzic do wrzenia. Sos powinien byc dosc gesty.
Do naczynia zaroodpornego wlac beszamel - tyle, by zakryc dno. Nastepnie wylozyc polowe makaronu, na to mieso i na gore znow makaron. Zalac reszta sosu, ktorego powinno byc tyle, by w zupelnosci zakryc makaron.Posypac delikatnie serem.
Piec w 180 stopniach Celsjusza przez okolo 40 minut.
Po wyjeciu z piekarnika zapiekanka moze byc jeszcze nieco plynna, dlatego warto poczekac, az wystygnie i odgrzac ja na nowo, by mozna bylo ja pokroic i sie "trzymala". Lepiej wiec przygotowac ja nieco wczesniej.
Do zapiekanki mozna podac keczup, musztarde, sos Tabasco, a takze (wrecz obowiazkowo ;) ) kiszone ogorki. :)
Skladniki:
- opakowanie makaronu typu rurki (penne)
- 200g mielonej wolowiny
- cebula
- 2 zabki czosnku
- 2 lyzki koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny
- cynamon
- mielone ziele angielskie
- kurkuma
- mielona czerwona papryka
- ser smietankowy lub zolty
Na beszamel (1,5 litra):
- 1,5 litra mleka
- 12 lyzek masla
- 12 lyzek maki
- galka muszkatalowa
- pieprz czarny
- sol
Makaron ugotowac al dente.
Mieso podsmazyc z cebula, czosnkiem, przyprawami oraz koncentratem pomidorowym, dodanym pod koniec smazenia.
Ugotowac beszamel: maslo roztopic, dodac make i starannie wymieszac do polaczenia skladnikow, tak by nie bylo grudek. Wlac mleko i przyprawy i mieszajac doprowadzic do wrzenia. Sos powinien byc dosc gesty.
Do naczynia zaroodpornego wlac beszamel - tyle, by zakryc dno. Nastepnie wylozyc polowe makaronu, na to mieso i na gore znow makaron. Zalac reszta sosu, ktorego powinno byc tyle, by w zupelnosci zakryc makaron.Posypac delikatnie serem.
Piec w 180 stopniach Celsjusza przez okolo 40 minut.
Po wyjeciu z piekarnika zapiekanka moze byc jeszcze nieco plynna, dlatego warto poczekac, az wystygnie i odgrzac ja na nowo, by mozna bylo ja pokroic i sie "trzymala". Lepiej wiec przygotowac ja nieco wczesniej.
Do zapiekanki mozna podac keczup, musztarde, sos Tabasco, a takze (wrecz obowiazkowo ;) ) kiszone ogorki. :)
pyszne wyglada; zrobię na pewno
OdpowiedzUsuńczasem robię podobną zapiekankę,pychota ! :)
OdpowiedzUsuńWlsnie weszła do piekarnika
OdpowiedzUsuńJak zawsze z tego przepisu tylko i wyłącznie