sobota, 17 stycznia 2015

Egipskie ciasteczka "petit four"

Ciasteczka, ktore ciesza oko jak i podniebienie.Nie sa trudne do wykonania, o ile umiemy poslugiwac sie pistoletem do robienia wymyslnych ksztaltow ciastek.Dekorowanie ich to bardzo mile zajecie, pamietajcie tez, by do produkcji tych wdziecznych ciasteczek zaangazowac cala rodzine - zgodnie z tradycja egipska. :)


  Skladniki:  
- szklanka miekkiego masla (uzylam ghee)
- 3/4 szklanki cukru pudru 
- pol lyzeczki ekstraktu z wanilii 
- jajko 
- 2,5 szklanki maki 
- pol lyzeczki proszku do pieczenia  




Maslo ucieramy mikserem, az zmieni kolor na  prawie bialy.Nastepnie dodajemy cukier puder, jajko i wanilie.Miksujemy na gladka mase. Mieszamy make razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masla, po czym formujemy kule.Za pomoca pistoletu ksztaltujemy ciastka w roznych formach.
Piec w 180 stopniach przez okolo 15 minut.


Gdy ciasteczka wystygna, udekorowac je wedle wlasnego uznania, mozna uzyc dzemu, czekolady, wiorek kokosowych, posypek do ciastek, orzechow itd.
By zlepic se soba dwa ciastka uzywamy dzemu.



2 komentarze:

  1. przepis prosty :) wykorzystam ,dziękuję :) pozdrowionka :)))

    OdpowiedzUsuń