niedziela, 16 sierpnia 2015

Apple crumble-jablka z kruszonka na goraco

Aby jablkami pieknie pachnial caly dom...wystarczy upiec apple crumble! Przepis znam z Anglii i czasem, gdy najdzie mnie tesknota za czerwonymi autobusami, zakupami w Tesco i londynska pogoda, chetnie go wykorzystuje, by odplynac do  Krainy Wspomnien. ;)




Skladniki:

Kruszonka:
- 300g maki
175g cukru 
200g miekkiego masla



Nadzienie:
- 450g kwasnych jablek 
- 50g cukru 
- 1 lyzka maki 
- 1 lyzka cynamonu








Jablka obrac, wydrazyc i pokroic na centymetrowe kawalki, nastepnie w misce wymieszac je reka dokladnie wraz z lyzka maki, 50 g cukru oraz cynamonem. 
W oddzielnej misce  przygotowac kruszonke-make, maslo i cukier polaczyc, az powstana male grudki ciasta.
Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem, wylozyc jablkami, a nastepnie posypac rownomiernie kruszonka (mozna lekko przyklepac, by ciasto mniej sie kruszylo). 
Piec w temperaturze 180 stopni C przez okolo 40-45 minut.
Podawac koniecznie cieple, a najlepiej prosto z pieca!:) Swietnie do tego deseru pasuja lody waniliowe, bita smietana lub custard.
Uwaga, slodkie jak smok!:D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz