Cynamonowe
slimaczki to drozdzowki, ktore same w sobie juz sa pyszne, a z biala
polewa czekoladowa i rodzynkami sa wrecz niesamowite!Pachnie nimi caly
dom i zawsze polepszaja mi humor.
Skladniki:
- 0,5kg maki
- 5 dag drozdzy
- 1 szklanka letniego mleka
Nadzienie:
- 2 lyzki stopionego masla
- 8 lyzek cukru
Opcjonalnie:
- polewy
- bakalie
- posypki
- lukier
Gdy slimaczki juz wystygna, mozna je dodatkowo udekorowac powyzszymi dodatkami.
Wykonanie:
Rozwalkowane na prostokat ciasto smarujemy roztopionym maslem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem, nastepnie zwijamy je wzdluz dluzszego boku i kroimy roladki.Slimaczki ukladamy na wysmarowanej tluszczem blaszce i odstawiamy w cieple miejsce na pol godziny.Po tym czasie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez okolo 20-25 minut.
Skladniki:
- 0,5kg maki
- 5 dag drozdzy
- 1 szklanka letniego mleka
- 80g cukru
- 100g masla
- szczypta soli
Nadzienie:
- 8 lyzek cukru
- 2 lyzki cynamonu
Opcjonalnie:
- polewy
- bakalie
- posypki
- lukier
Gdy slimaczki juz wystygna, mozna je dodatkowo udekorowac powyzszymi dodatkami.
Wykonanie:
Rozkruszone
drozdze wraz ze szczypta cukru i szczypta maki zalewamy letnim mlekiem,
mieszamy do rozpuszczenia, po czym odstawiamy do wyrosniecia.
Make,
cukier, sol,gotowy zaczyn oraz maslo zagniatamy, az ciasto bedzie
sprezyste i pojawia sie pecherzyki powietrza.Odstawiamy do wyrosniecia
na godzine,wczesniej przykrywajac folia.Rozwalkowane na prostokat ciasto smarujemy roztopionym maslem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem, nastepnie zwijamy je wzdluz dluzszego boku i kroimy roladki.Slimaczki ukladamy na wysmarowanej tluszczem blaszce i odstawiamy w cieple miejsce na pol godziny.Po tym czasie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez okolo 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz