wtorek, 16 grudnia 2014

Jak zrobic sernik w krajach arabskich - sernik z jogurtu


 Dla Polaka zycie za granica zaczyna byc dokuczliwe,gdy nie moze dostac typowo polskich produktow, takich jak na przyklad bialy ser ( albo ogorki kiszone :D ).Ale przeciez Polak potrafi i zawsze znajdzie sposob, by osiagnac swoj cel, w moim przypadku byl nim  SERNIK.  Przepis pochodzi z blogu Turcja Od Kuchni - w Turcji rowniez brakuje polskiego twarogu. ;)



Skladniki:

Masa serowa:
 - 1kg naturalnego jogurtu lub greckiego 
- 5 jajek  
- 4 lyzki maki ziemniaczanej (uzylam skrobii kukurydzianej)  - szklanka cukru  
- lyzka kaszy manny  
- aromat waniliowy
- opcjonalnie rodzynki, brzoskwinie lub skorka z pomaranczy

Kruche ciasto:   
- 300g maki (odjac 3 lyzki maki  i uzupelnic 3 lyzkami kakao jesli chcemy zrobic sernik na ciescie kakaowym)   
- 200g zimnego masla   
- 100 g cukru pudru   
- 1 zoltko

Ze skladnikow na ciasto ulepic kule i wstawic do lodowki  na godzine.Po tym czasie 2/3 ciasta zetrzec na tarce na grubych oczkach na wysmarowana tluszczem blaszke.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 10 minut.
W tym czasie przygotowac mase serowa: jogurt polaczyc  trzepaczka z cukrem i aromatem waniliowym, mieszajac dodawac po jednym jajku, na koniec dodac make ziemniaczana oraz kasze.Dokladnie wymieszac. Gotowa mase wylac na ostudzony spod, a na gore delikatnie zetrzec reszte kruchego ciasta.Piec w 180 stopniach przez godzine. Najlepiej, zeby sernik postal w lodowce przez noc, na drugi dzien robi sie bardziej zbity i jest po prostu idealny.


Cel osiagniety - sernik stoi w lodowce i wraz z kawa bedzie mi umilal najblizsze chwile.Do tego ksiazka, ktora od dawna mialam zamiar przeczytac.Czy mozna chciec wiecej? :) <3

3 komentarze:

  1. Ten sernik wyszedł Ci naprawdę świetny :) Ja robiłam już jogurtowy, ale w małych kokilkach. Następnym razem pokuszę się o "pełnowymiarową" wersję.

    OdpowiedzUsuń