środa, 21 stycznia 2015

Maamoul z daktylami (ma'amoul,mamoul,egipskie ciastka kahk)


 Maz mi opowiadal, jak w jego domu rodzinnym przebiegala "produkcja" kahk na Eid (zakonczenie Ramadanu).Brat mial bicepsy, wiec byl od ugniatania ciasta, moj maz najmlodszy, to  robil kulki z nadzienia, siostra wkladala kulki w ciasto i dawala mamie, zeby formowala ciastka.Mama byla najszybsza i jak bylo opoznienie, to szla sprawdzic, na ktorym etapie jest spowolnienie produkcji, przy czym glosno wolala "yalla Mamdouh, za wolno te kulki lepisz!".Robili te ciastka z 20-30 kg maki,pieczenie trwalo dwa dni, potem mama chowala je do puszek i starczaly im na wiele miesiecy.:)







Skladniki na ciasto:
- 1kg maki pszennej
- 1/2 kg ghee (masla klarowanego)
- 1/2 szklanki cieplego mleka 
- lyzeczka cukru
- 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
- szczypta soli
- 4 lyzki sezamu (opcjonalnie)
- lyzeczka przyprawy mahlep lub odrobina aromatu migdalowego/waniliowego,w Egipcie rihet kahk 



 Skladniki na nadzienie daktylowe:
- 400g daktyli
- lyzka cynamonu
- 3 lyzki ghee
- orzechy (opcjonalnie)




 Przygotowac nadzienie: 
 Daktyle zalac wrzatkiem i pozostawic,az zmiekna,na 20 minut.Usunac pestki.Maslo rozgrzac i podsmazyc daktyle wraz z cynamonem,caly czas mieszajac,az powstanie jednolita masa.Po ostygnieciu formowac rekami kulki wielkosci orzecha laskowego.Kazda kulke obtoczyc w rozdrobnionych orzechach.  
 Jesli chcecie zrobic ciastka z roznymi nadzieniami,w miseczkach przygotujcie kilka rodzajow rozdrobnionych orzechow i do kazdego nadzienia uzyjcie innego ksztaltu foremki.
 Jesli bedziecie robic jeden rodzaj,to latwiej bedzie dosypac orzechy do masy daktylowej podczas smazenia.



 Przygotowac ciasto:
 Podgrzac ghee-musi byc bardzo gorace,jednak trzeba pilnowac,by sie nie spalilo.
 Do glebokiego naczynia,ktore wytrzyma wysoka temperature, wsypac make z sola,zrobic wglebienie na srodku, wsypac do niego sezam,a nastepnie powoli i partiami wlewac gorace maslo,wymieszac lyzka-uwaga,zachowac ostroznoc,bo mozna sie poparzyc!Maslo bedzie bulgotac i sie pienic.
 Po wmieszaniu calego masla zostawic ciasto na okolo 10-15 minut,by sie  ochlodzilo.
 W tym czasie drozdze rozetrzec z cukrem i  lyzka mleka,pozostawic do rosniecia.
 Gdy ciasto  juz ostygnie (powinno wciaz byc bardzo cieple,ale nie na tyle,by parzyc),rozcierac je rekami kawalek po kawalku (jak kruszonke),by upewnic sie,ze maka i maslo calkowicie sie ze soba polaczyly.Dodac aromat, drozdze oraz mleko.Mleko lepiej wlewac partiami,bo moze sie okazac,ze bedzie za duzo plynu. Wyrabiac recznie do uzyskania gladkiej,plastycznej masy.
 Przykryc i odstawic na godzine.


Polecam Wam tego typu foremki z  funkcja wypychania ciastek.Moje byly wyprodukowane w Syrii, a kupilam je w jednym z libanskich sklepow ze swieza kawa i bakaliami.


 Formowanie:
  Dno foremki wysypac maka,wylepic cienka warstwa  ciasta,wlozyc kulke z nadzienia,splaszczyc i  zakryc ciastem.
 Mozna zastosowac trik z folia,by latwiej wyjmowac ciastka z foremki-dno wylozyc folia,by wyjac uformowane ciastka wystarczy pociagnac za jej brzegi. 

 Zadanie dla calej rodziny...
...tata lepi...
...corcia lepi...
  ...a to efekty. :) Lara zamiast w foremkach, lepila na. :))))

  Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut.
 Gdy spod ciastek osiagnie kolor zloty,jest to znak,by wyjac je z pieca,gora ciastek powinna pozostac blada.
 Gdy calkiem ostygna,posypac obficie cukrem pudrem.
 Przechowywac w szczelnie zamknietych pojemnikach,u mnie stoja nawet  przez kilka tygodni i wciaz pozostaja jak swieze.
 

 

sobota, 17 stycznia 2015

Egipskie ciasteczka "petit four"

Ciasteczka, ktore ciesza oko jak i podniebienie.Nie sa trudne do wykonania, o ile umiemy poslugiwac sie pistoletem do robienia wymyslnych ksztaltow ciastek.Dekorowanie ich to bardzo mile zajecie, pamietajcie tez, by do produkcji tych wdziecznych ciasteczek zaangazowac cala rodzine - zgodnie z tradycja egipska. :)


  Skladniki:  
- szklanka miekkiego masla (uzylam ghee)
- 3/4 szklanki cukru pudru 
- pol lyzeczki ekstraktu z wanilii 
- jajko 
- 2,5 szklanki maki 
- pol lyzeczki proszku do pieczenia  




Maslo ucieramy mikserem, az zmieni kolor na  prawie bialy.Nastepnie dodajemy cukier puder, jajko i wanilie.Miksujemy na gladka mase. Mieszamy make razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masla, po czym formujemy kule.Za pomoca pistoletu ksztaltujemy ciastka w roznych formach.
Piec w 180 stopniach przez okolo 15 minut.


Gdy ciasteczka wystygna, udekorowac je wedle wlasnego uznania, mozna uzyc dzemu, czekolady, wiorek kokosowych, posypek do ciastek, orzechow itd.
By zlepic se soba dwa ciastka uzywamy dzemu.



wtorek, 6 stycznia 2015

Rodziny mieszane a wielojezycznosc dziecieca

 Wierze, ze najlepszym posagiem, jaki rodzice moga dac swoim dzieciom to edukacja, a znajomosc jezykow obcych w dzisiejszych czasach bardzo poplaca i jest pozadana, szczegolnie na rynku pracy.Dzieci ze zwiazkow mieszanych sa pod tym wzgledem niejako uprzywilejowane, gdyz maja wieksza mozliwosc opanowania przynajmniej dwoch jezykow jako ojczystych.Czasem pojawiaja sie jednak pewne trudnosci i warto wiedziec, jak my, jako rodzice, mozemy wspomoc i poprowadzic nasze wielojezyczne dzieci, by nauka ta byla jak najbardziej bezproblemowa.
 Wszystkie ponizej opisane porady sa wynikiem moich doswiadczen w wychowywaniu trojjezycznej corki.


 1. Po pierwsze nie mieszamy jezykow - ja rozmawiam z corka tylko po polsku, maz tylko po arabsku, natomiast miedzy soba komunikujemy sie po angielsku.Ta metoda sprawila, ze corka bardzo dobrze rozroznia te trzy jezyki, nie myla jej sie one oraz wie, do kogo w jakim jezyku powinna sie zwracac.

2. Dziecko wielojezyczne moze zaczac pozniej mowic, niz jego rowiesnicy, jednak jak przekonuja specjalisci w tej dziedzinie - jest to normalne.

3. Pomozmy dziecku sie osluchac w jezykach, ktorych sie uczy.Odpowiednio dobrane kreskowki sa ogromna pomoca w tej kwestii.Szczegolnie jesli zauwazam, ze w pewnym momencie corka radzi sobie gorzej z ktoryms z jezykow, wlaczam jej filmy wlasnie w nim, by mogla nadrobic zaleglosci.Pomocne sa tez audiobooki oraz audycje radiowe.

4. Zabawa w tlumaczenie.Pomoze nam ona sprawdzic, jaki jest zasob slow naszej pociechy oraz czy zna ona dane slowo we wszystkich jezykach.Wychwycone braki mozemy natychmiast skorygowac, podajac odpowiedni wyraz.Wystarczy spytac "jak jest po arabsku woda", "jak jest po polsku apple" itd. i pozwolic dziecku odpowiedziec na zadane pytanie.

5. Zwracajac sie do dziecka w naszym ojczystym jezyku bedziemy w stanie przekazac mu wszystkie emocje oraz  wydamy sie bardziej wiarygodni.

6. Jesli dziecko, ktore chodzi juz do przedszkola/szkoly, probuje narzucic nam jezyk, ktorym posluguje sie poza domem, nie reagujmy na niego, zmuszajac je tym samym, by odzywalo sie do nas tylko i wylacznie w naszym ojczystym jezyku.





piątek, 2 stycznia 2015

Naszywki do przyprasowania - sposob na dziury w ubraniach

 Gdy ostatnio w nowej sukience corki dojrzalam duza dziure na samym widoku, zaczelam szukac sposobu, by jakos te sukienke uratowac.Szkoda mi bylo ja wyrzucic i ciesze sie, ze tego nie zrobilam, bowiem sposob sie znalazl, na dodatek dosyc prosty! :) 


 Naszywki do przyprasowania, inaczej nazywane naszywkami termicznymi, to calkiem fajny gadzet, sa one dostepne w wielu wzorach, by moc dopasowac odpowiedni kolor i styl do ubrania.





  Jak zalatac dziure naszywka?Wystarczy przylozyc ja w taki sposob, by zakryla rozerwane miejsce i przyprasowac rozgrzanym zelazkiem, az wtopi sie w material.Latwe i szybkie rozwiazanie, a efekt mojej corce bardzo sie podobal. :) Malo tego, na moich spodniach rowniez pojawila sie tajemnicza dziura ( tak w ogole - skad one sie biora, ktos wie? o.O :D ) i teraz sa one jeszcze fajniejsze, bo zdobi je rozowa myszka. :D <3




Do kupienia w pasmanteriach. ;)